Fiordland Penguin
Scientific nameEudyptes pachyrhynchus
Conservation status (IUCN)
Near Threatened
Fiordland Penguins have a yellow tuft of feathers above their eye, making them easily distinguishable from other Penguin species, but like other crested penguins. Taronga is the only zoo in the world home to a breeding colony.
Visitor tips for Sydney
You can see Fiordland Penguins in Great Southern Oceans. They may be in their burrows for breeding season from August to December, so the best time to see them is in January to July.
2:40pm
Keeper talk (school term only)
Fun facts about Fiordland Penguins
We bet you didn't know these facts about this crested penguin species.

Scroll across and tap the icon to reveal penguin facts.
Meet the Tawaki!
The local Maori name for Fiordland Penguins is Tawaki.

South-western penguins
They are a secretive species found only in south-western New Zealand.

Eye spy with my red eye
Fiordland Penguins have incredible red eyes, although scientists are not exactly sure why.

Superciliary stripes
The bold, yellow feathers above each eye are known as superciliary stripes and help to attract mates.

The first of their species
As the first of their species born at a Zoo, our growing chicks are helping build understanding of this rare penguin.

Countershaded camouflage
A dark back and light belly is called countershading, it camouflages them against sunlight above and dark water below.

Flippin' good swimmers
Penguin flippers are specialised wings used not for flight but to swim with ease.

Cheeky warning
They have white stripes on each cheek that splay out when threatened.

A species at risk
Around 2500-3000 breeding pairs remain in the wild.

Did you know?

Where they live

20yrs
What they eat

Where they're found

55cm

4kg

Mating

2 eggs
Before they hatch

25th April

Where they live

20yrs
What they eat

Where they're found

55cm

4kg

Mating

2 eggs
Before they hatch

25th April
Fiordland Penguin deep dive
The ancestors of penguins spent their lives in the sky, but penguins traded flight for life at sea. Their wings evolved into flippers to let them swim with ease. Penguins have denser bones that birds of flight, and waterproof feathers to keep warm in the water.
Fiordland Penguins breed throughout and are endemic to south-western New Zealand’s South Island, including the Fiordland region for which they are named, Stewart Island, and several other offshore islands. Outside of breeding season they travel across New Zealand, into deeper ocean, and occasionally as far as the Australian mainland as they forage.
Fiordland Penguins that make the 2000km journey through sub-Antarctic waters and happen to reach Australia are often malnourished and require treatment at the Taronga Wildlife Hospital. To prevent potential spread of disease to the declining wild population, these rescued penguins are unsuitable for return to New Zealand and instead join Taronga Zoo Sydney’s colony as an insurance population and ambassadors for their wild relatives.
Taronga Zoo is the only zoo home to a breeding colony of Fiordland Penguins anywhere in the world, founded by five penguins that were rescued from the wild and unsuitable for release. In 2024, our two breeding pairs each hatched and raised chicks, the first two Zoo-bred Fiordland Penguins. This significant milestone has allowed for new insights into the breeding behaviours and development of this illusive species, which will guide future conservation work for their wild relatives.
Conservation status (IUCN)
Near Threatened
Penguins under Pressure
At sea, penguins face even more challenges. Both the overfishing and warming of our oceans is reducing food availability. Penguins are also extremely vulnerable to plastic pollution and litter, which they can mistakenly consume or become entangled in, which can prove fatal.

Reduce, reuse and save marine life
When you choose reusable items and say no to single-use plastic, it makes a world of difference to wildlife.











